Loading

Levičnikova cesta 4, 8000 Novo Mesto

+386 31 811 172

info@tunerc.si

Pon-Pet: 9:00 – 17:00

Chip tuning bencinskih motorjev

Chip tuning bencinskih motorjev

Optimizacija motorne elektronike, pogovorno tudi chip tuning, čipanje in čipiranje, ni v Sloveniji nikakršna novost. Angleški izraz za optimizacijo motorne elektronike zna pri marsikomu vzbuditi negativen predsodek, čeprav je to popolnoma neutemeljeno. Boljše usluge tovrstnim posegom ne delata tudi izraza »čipanje« oziroma »čipiranje«. Morebiti bi utegnila biti še najbolj nevtralna tujka »remap«, ki že vsaj deloma nakaže kaj je rezultat omenjenega posega.

»Chip tuning« je v avtomobilističnem svetu pri nas morda res bolj domač pri vozilih z dizelskimi agregati, kar pa nikakor ne pomeni, da osnovna konfiguracija motorne elektronike pri vozilih z bencinskimi motorji ne pušča prostora za izboljšave.

Optimizacijo motorne elektronike, kar večinoma splošna javnost pojmuje kot »čipanje«, »čipiranje« ali »chip tuning«, je možno izvajati pri vseh vozilih, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. Rezultati tovrstnega posega pa so odvisni od dejanskega stanja vozila, kot tudi tovarniške konfiguracije motorne elektronike.

Tudi turbo puhalo (po domače turbina) ni pogoj za dober rezultat. »Chip tuning« ali »čipiranje« je tako pogosta praksa tudi pri »bencinarjih« brez prisilnega polnjenja, torej brez turbine ali s tujko »naturally aspirated«.

Zakaj se odločiti za »chip tuning« vašega bencinarja?

Naše stranke se za »chip tuning« oziroma »čipiranje« odločajo iz različnih razlogov. Večinoma se za poseg odločajo zaradi povečanja moči in navora motorja, a ni majhen delež tistih, ki si želijo, da bi njihov avtomobil porabil manj goriva. Da, optimizacija motorne elektronike vam ponuja tudi to.

Razloge za »remap« lahko tako povzamemo v naslednjih točkah:

  • povečata se navor in moč motorja,
  • pri umirjenemu režimu vožnje pade poraba goriva,
  • avtomobil bolj zvezno in hitreje pospešuje ter
  • poviša se končna hitrost vozila.

»Čipiranje« bencinskih motorjev je v Sloveniji precej popularno zaradi možnosti znižanja porabe goriva in občutnih rezultatov po opravljenem »čipanju«.

Na kaj biti pozoren pri »čipiranju«?

Predvsem vam svetujemo, da izberite izvajalca, ki ima za seboj »kilometrino«, se vsakega vozila loti individualno ter ima vso potrebno opremo, da bo dosegel najboljši rezultat. Med obvezni del opreme teko spadajo tudi merilni valji. Toplo priporočamo tudi meritve moči in navora tako pred kot tudi po opravljenem posegu.

Poseg optimizacije motorne elektronike zgolj spremeni parametre v motorni krmilni enoti vašega vozila. To pomeni, da v vozilo ne bo vgrajena nobena dodatna naprava, denimo »chip box«, »tuning box« ali kakšen drug modul za povečanje moči, ki je prisoten na našem trgu. Bistvena slabost omenjenih modulov je, da motorni krmilni napravi pošiljajo prirejene podatke, ki jih presežejo od različnih tipal. Tako tudi ne zagotavljajo optimalnega delovanja motorja ampak povišanje moči in navora na račun povišane porabe goriva, kar lahko vodi v hitrejšo obrabo mehanskih sklopov in posledično tudi do težjih okvar.

Tunerc vam zagotavlja kakovostno izveden »chip tuning« oziroma »čipiranje« na podlagi več-letnih izkušenj. Vse naše spremembe so izvedene na merilnih valjih v nadzorovanem okolju in vašega vozila ne priganjajo na mejo vzdržljivosti posameznih mehanskih komponent.